3 Perbezaan Antara Pinjaman SME Bank & Skim Jaminan Kerajaan

Pemilik SME hanya mempunyai beberapa pilihan untuk mendapatkan pembiayaan untuk perniagaan SME mereka. Dua daripada yang paling biasa ialah pinjaman SME bank dan pinjaman jaminan kerajaan. Masing-masing mempunyai positif dan negatif tersendiri, jadi penting untuk memahami perbezaannya sebelum memutuskan yang mana satu sesuai untuk SME anda.

3 Perbezaan Antara Pinjaman SME Bank & Skim Jaminan Kerajaan

Cagaran

Produk pinjaman yang dikeluarkan oleh bank hanya disokong oleh kepercayaan kredit peminjam. Ini bermakna jika peminjam gagal membayar balik pinjaman, bank tersebut berisiko kehilangan wang. Oleh sebab itu, bank lebih berhati-hati apabila memilih siapa mereka memberi pinjaman dan sering memerlukan cagaran, seperti harta atau peralatan, sekiranya peminjam tidak dapat membayar balik pinjaman.

Pinjaman jaminan kerajaan disokong oleh kerajaan sebagai tambahan kepada kepercayaan kredit peminjam. Ini bermakna jika peminjam gagal membayar balik pinjaman, kerajaan akan membayar balik sebahagian daripada kerugian. Pinjaman ini kurang berisiko untuk bank, dan akibatnya, bank lebih bersedia untuk memberi pinjaman kepada perniagaan yang mungkin tidak layak dapat pinjaman bank.

Kadar Faedah

Apabila memilih pakej pinjaman, peminjam harus mempertimbangkan kadar faedah untuk melihat sama ada ia berpatutan atau tidak. Bank biasanya menawarkan kadar faedah yang lebih rendah kerana pinjaman dianggap berisiko rendah. Walaupun mempunyai kredit yang baik, bank itu akan menawarkan kadar faedah yang lebih tinggi kerana sifatnya yang berisiko.

Pinjaman jaminan kerajaan disokong oleh sumber yang bereputasi, oleh itu kurang berisiko untuk bank. Sekiranya berlaku kemungkiran, kerajaan bertanggungjawab untuk membayar balik sebahagian daripada pinjaman. Jadi, bank akan lebih bersedia untuk memberikan pinjaman kepada sumber yang mampu bayar balik.

Pilihan Yang Tersedia

Pinjaman jaminan kerajaan sering mencuba dan membantu kumpulan orang tertentu memperoleh pembiayaan. Orang yang tidak mampu mendapatkan pinjaman bank terus daripada institusi kewangan akan mendapat manfaat daripada pinjaman jaminan kerajaan. Sebagai contoh, SME selalu dipandang rendah oleh bank kerana kekurangan pengalaman dalam pasaran dan akan memilih pilihan yang kurang berisiko. Walau bagaimanapun, pinjaman jaminan kerajaan berusaha untuk membantu SME dengan menyediakan perlindungan tambahan kepada mereka untuk mendapatkan pinjaman mereka diluluskan oleh institusi kewangan.

Pinjaman bank juga mempunyai lebih banyak pilihan daripada pinjaman jaminan kerajaan. Mereka mempunyai pelbagai pinjaman yang berbeza seperti pendidikan, kereta, peribadi, pertanian dan perumahan. Walau bagaimanapun, pinjaman jaminan kerajaan cenderung memberi tumpuan kepada pinjaman pertanian, perumahan dan pendidikan. Sebagai perbandingan, bank menawarkan lebih banyak pilihan seperti pembiayaan semula, Islamik, berjangka, overdraf, kadar tetap pinjaman Flexi, dan sebagainya.

Ini hanyalah beberapa perkara penting yang perlu diingat semasa memutuskan sama ada pinjaman bank atau pinjaman jaminan kerajaan sesuai untuk SME anda. Pertama, pertimbangkan sama ada anda fikir anda akan layak untuk pinjaman bank. Jika tidak, pinjaman jaminan kerajaan mungkin menjadi pertaruhan terbaik anda. Kedua, bandingkan kadar faedah dan terma untuk melihat pilihan yang lebih berpatutan. Dan akhirnya, pertimbangkan apa yang anda akan lakukan jika anda tidak mampu membayar balik pinjaman; jika anda bimbang tentang ingkar, pinjaman yang dijamin kerajaan mungkin memberi anda ketenangan fikiran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *